CS scar
Photo © Westend61/Getty Images

 

Predhodni carski rez (ali več njih) potegne za sabo veliko stvari. Že v nosečnosti je več tveganja za določene zaplete, kot je recimo vraščena placenta, pa tudi izbira načina poroda ni enostavna, saj je pri vaginalnem porodu po carskem rezu nekaj specifik, ki jih brez predhodnega carskega reza ne bi bilo, prav tako pa je vsak carski rez bolj tvegan. Ženske pogosto zaupaju ginekologu porodničarju, da se bo odločil namesto njih, vendar pri tem ne vedo, da se zdravnik ne odloča na podlagi strokovnega znanja, znanstvenih dognanj ali dobre prakse, temveč na podlagi strahu ali rutinske obravnave, značilne za porodnišnico (ponekod se forsira vaginalni porod, drugje pa ženske kot po tekočem traku pošilja v operacijsko). Tudi dobrih informacij, ki bi bile sestavljene posebej za ženske po carskem rezu, v slovenščini skorajda ni.

Kako naj se torej ženska znajde? Z našo pomočjo, seveda. Ker sledimo potrebam žensk in se trudimo zakrpat luknje v sistemu, smo se odločili posvetiti pozornost ženskam s predhodnim carskim rezom.

Prvi korak je strokovna analiza porodne izkušnje, saj je potrebno najprej ugotoviti, ali je bil prvi carski rez sploh upravičen in kaj bi se dalo storiti, da do njega ne bi prišlo. Šele na podlagi tega lahko ocenimo, kakšne so možnosti za naprej.

Na porod se je potrebno dobro pripraviti, saj je z brazgotino na maternici edina varna pot povsem spontan porod, brez sprožanja in pospeševanja, pa tudi brez protibolečinskih sredstev. Nujno je namreč, da ženska začuti vsako najmanjšo spremembo na mestu brazgotine, česar pa z epiduralno ali omotičnostjo od narkotikov ni mogoče.

Največja (in pogosto edina) skrb pri vaginalnem porodu po carskem rezu je ruptura maternice, torej pojav, ko maternica poči, najpogosteje na mestu brazgotine, ker je ravno brazgotina najšibkejši člen. Porodničarji se je zelo bojijo, saj je lahko življenje ogrožujoča, pa vendar se okrog nje dviguje vse preveč prahu. Možnosti za rupturo maternice so namreč zelo majhne, še posebno če ženska rojeva spontano, vsekakor pa lahko maternica poči tudi ženskam brez predhodnega carskega reza in celo med nosečnostjo, zato ženske po carskem rezu še zdaleč niso edine ogrožene. Možnost za rupturo se po dveh carskih rezih ne poveča bistveno, zato je za nekatere ženske varno roditi tudi po dveh carskih rezih.

Ker je potrebno za kvalitetno svetovanje opraviti strokovno analizo vašega carskega reza (ali več njih), nas lahko kontaktirate preko maila, facebooka ali telefona (kontakti so zgoraj levo). Z vami bomo šli korakoma po poti do najboljših odločitev za vašo individualno situacijo.

Pregnancy
vir: gommerblog.com

Mnenja zadovoljnih strank

Prvič me je urgentni carski rez oropal marsičesa, med drugim tudi dojenja in povezave z otrokom. Ko sem zanosila drugič, sem vedela, da si želim naravno roditi. Vendar pa nič ni šlo po mojih načrtih. Vmes sem ostala brez ginekologa, porodničarka, ki je podpirala mojo željo je odšla na daljši dopust, poleg tega pa je imela ravno takrat prijateljica izkušnjo s smrtjo ploda v maternici, zato sem bila zelo prestrašena. Po naključju sem našla Špelo in verjela je vame, včasih še celo bolj kot sem sama verjela vase. Kljub želji je na koncu prevladal strah, porod se ni začel spontano in napočil je datum za carski rez. Vendar pa sem tokrat imela možnost spinalne anestezije, otročka sem videla takoj, na mojo željo so počakali s prerezom popkovine, niso brisali verniksa in sina odnesli k očku v porodno na kengurujčkanje. Špela je uspela narediti nekaj lepih fotografij in med samim carskim rezom sva se pogovarjali in smejali. Na intenzivnem oddelku mi je pomagala s previjanjem malčka, saj se je dvakrat pokakal, pa tudi z dojenjem, kajti sestre si niso vzele časa zame. Čeprav je bil carski rez pravzaprav nenačrtovan, mi je bil popoln.

~ Urša

Ko sem po 2 carskih rezih ponovno zanosila sem si zadala misijo, da bom rodila naravno.
Mojo življensko pot je nekako prečkala Špela. Tako pozitivne osebe, polne znanja, ki zna tako dobro
motivirati in spodbujati bodočo mamico še nisem srečala. Z njeno pomočjo mi je uspelo.
Bila je vse kar sem od doule pričakovala in še več!
Pravijo, da so doule samo neka nova moda… jaz se ne strinjam. Partner mi je nudil vso čustveno podporo,
Špela pa je uspešno odgovorila na vsa moja nosečniška in porodna vprašanja.

~ Dunja