ŽENSKE PO CARSKEM REZU

Predhodni carski rez (ali več njih) potegne za sabo veliko stvari. Že v nosečnosti je več tveganja za določene zaplete, kot je recimo vraščena placenta, pa tudi izbira načina poroda ni enostavna, saj je pri vaginalnem porodu po carskem rezu nekaj specifik, ki jih brez predhodnega carskega reza ne bi bilo, prav tako pa je vsak carski rez bolj tvegan. Ženske pogosto zaupaju ginekologu porodničarju, da se bo odločil namesto njih, vendar pri tem ne vedo, da se zdravnik ne odloča na podlagi strokovnega znanja, znanstvenih dognanj ali dobre prakse, temveč na podlagi strahu ali rutinske obravnave, značilne za porodnišnico (ponekod se forsira vaginalni porod, drugje pa ženske kot po tekočem traku pošilja v operacijsko). Tudi dobrih informacij, ki bi bile sestavljene posebej za ženske po carskem rezu, v slovenščini skorajda ni.

Kako naj se torej ženska znajde? Z našo pomočjo, seveda. Ker sledimo potrebam žensk in se trudimo zakrpat luknje v sistemu, smo se odločili posvetiti pozornost ženskam s predhodnim carskim rezom.

Prvi korak je strokovna analiza porodne izkušnje, saj je potrebno najprej ugotoviti, ali je bil prvi carski rez sploh upravičen in kaj bi se dalo storiti, da do njega ne bi prišlo. Šele na podlagi tega lahko ocenimo, kakšne so možnosti za naprej.

Na porod se je potrebno dobro pripraviti, saj je z brazgotino na maternici edina varna pot povsem spontan porod, brez sprožanja in pospeševanja, pa tudi brez protibolečinskih sredstev. Nujno je namreč, da ženska začuti vsako najmanjšo spremembo na mestu brazgotine, česar pa z epiduralno ali omotičnostjo od narkotikov ni mogoče.

Največja (in pogosto edina) skrb pri vaginalnem porodu po carskem rezu je ruptura maternice, torej pojav, ko maternica poči, najpogosteje na mestu brazgotine, ker je ravno brazgotina najšibkejši člen. Porodničarji se je zelo bojijo, saj je lahko življenje ogrožujoča, pa vendar se okrog nje dviguje vse preveč prahu. Možnosti za rupturo maternice so namreč zelo majhne, še posebno če ženska rojeva spontano, vsekakor pa lahko maternica poči tudi ženskam brez predhodnega carskega reza in celo med nosečnostjo, zato ženske po carskem rezu še zdaleč niso edine ogrožene. Možnost za rupturo se po dveh carskih rezih ne poveča bistveno, zato je za nekatere ženske varno roditi tudi po dveh carskih rezih.

Ker je potrebno za kvalitetno svetovanje opraviti strokovno analizo vašega carskega reza (ali več njih), nas lahko kontaktirate preko maila, facebooka ali telefona (kontakti so zgoraj levo). Z vami bomo šli korakoma po poti do najboljših odločitev za vašo individualno situacijo.

https://pinard.si/wp-content/uploads/2020/10/pinard-logotip-2.png

Obiščite nas na družbenih omrežjih:

https://pinard.si/wp-content/uploads/2020/10/pinard-logotip-2.png

Obiščite nas na družbenih omrežjih:

Copyright by PINARD.SI. All rights reserved. Development by Studio387, Inc.