OPTIMALNA LEGA PLODU

Večina nosečnic misli, da je vse dobro, če je otrok obrnjen z glavo navzdol. Bojijo se le prečne in medenične lege, saj je vaginalni porod z njima močno pod vprašajem.

Vendar pa z glavo navzdol ni dovolj za uspešen in spontan porod.

vir: slideshare.net

Pri prečni ali poševni legi je vaginalni porod nemogoč, saj se otrok v medenico vstavi z ramo ali pa sploh ne. Prečne in poševne lege so večinoma zgolj prehodnega značaja, nekateri redki otroci pa se ne obrnejo več. Ramenska vstava nima svojega mehanizma poroda in vodi v carski rez.

vir: Wellsprings Hospital
vir: Wellsprings Hospital

Pri medenični legi poznamo tri možne vstave:
– nožna vstava – otrok je v medenico vstavljen z eno ali obema nogicama in tudi v primeru poroda se najprej porodijo nogice. Tak porod je lahko zelo težaven, zato ga opravljajo le redko kje po svetu. Vendar pa je nožnih medeničnih vstav zelo malo, zato je bojazen pravzaprav odveč.
– popolna medenična vstava – otrok v trebuhu sedi po turško. Med porodom se nogice lahko iztegnejo, lahko pa se poraja ritka naenkrat s stopalci, zato je tak porod varen.
– Frank medenična vstava – otrok ima v trebuhu nogice iztegnjene ob telesu in je z ritko zasidran v medenico. Med porodom se najprej porodi ritka, trebušček pa se poraja skupaj s stegni. Tudi tak porod je varen in med izvajalci medeničnih porodov najbolj zaželen, saj trebušček in stegna skupaj ustvarijo dovolj širok prehod za glavico.
– obstajajo še različne variacije, recimo pri nožni vstavi je lahko iztegnjena le ena noga, lahko je otrok vstavljen s koleni, lahko je nekje na polovici med različnima vstavama, skratka možnosti je precej.

Medenični porod ima svoj unikaten mehanizem, ki je nekoliko drugačen od glavičnega poroda. Bojimo se ga prevzaprav brez razloga, saj se večina medeničnih otrok rodi povsem spontano brez pomoči osebja, seveda pod pogojem, da je porod voden fiziološko.

vir: mammaprimitiva.com
vir: mammaprimitiva.com

Tudi pri glavični legi poznamo več različnih variacij, na katere moramo biti pozorni:
– posteriorna lega – je lega, pri kateri ima otrok hrbet zadaj, torej gleda v isto smer kot mamica. Porod posteriornega otročka je pogosto težak, popadki imajo drugačen vzorec, rojevajoča ženska ima drugačne potrebe pri izbiri položaja. Obseg glavice je zaradi drugačnega kota vstopanja v medenico večji, zato je težje roditi, včasih pa je porod celo onemogočen. Samo 25% posteriornih otrok se rodi brez potrebe po pomoči.

vir: glowm.com
vir: glowm.com

– Ekstenzija glavice – optimalna lega za porod je sicer res glavična, vendar pa je pomembna tudi iztegnjenost oz. pokrčenost glavice. Otročkova glava ima namreč najmanjši obseg v zatilni vstavi, pa tudi kosti se najlažje zložijo. To pomeni, da ima otroček bradico prislonjeno na prsi. Poznamo pa še temensko, čelno in obrazno vstavo, pri katerih ima otrok glavico iztegnjeno na različne načine. Pri teh vstavah je obseg glavice povečan, zato je včasih porod težaven, včasih pa tudi onemogočen.

Zaradi vsega naštetega, pri katerem ima optimalno možnost za lep in spontan porod zgolj otrok v zatilni vstavi, ki ima hrbet na sprednjem delu trebuha, je potrebno legi plodu posvečati veliko pozornost.

Slovenski ginekologi nosečicam večinoma sploh ne omenjajo, kako otrok leži, poudarja se zgolj, ali je z glavo navzdol. Tudi v porodnišnicah največkrat ne prepoznajo posteriornega otroka ali iztegnjene glavice in tudi če bi prepoznali, ne obvladajo ukrepov za obračanje tekom poroda. Zato se mora vsaka ženska informirati sama ali pa si izbrati osebje, ki te različne variacije dobro pozna in jih zna tudi popraviti.

Že v nosečnosti poznamo vaje in aktivnosti, ki pripomorejo k temu, da se otrok v trebuhu namesti v optimalen položaj. Ker je iz branja težko izluščiti, kaj natanko bi ženska morala početi, izvajamo delavnice na to temo po vsej Sloveniji, kjer se dotaknemo tako možnosti v nosečnosti kot tudi tekom poroda.

Spremljajte našo Facebook stran Indo Anai za delavnice v vaši bližini, saj bi to morala slišati vsaka nosečnica, da si omogoči kar najlažji porod.

Če vas zanima, kako točno je obrnjen vaš otrok ali pa celo že veste, da lega ni optimalna, smo na voljo za posvet in svetovanje o možnostih (kontakti levo zgoraj). Več o medenični vstavi pa si bo mogoče prebrati kmalu.

https://pinard.si/wp-content/uploads/2020/10/pinard-logotip-2.png

Obiščite nas na družbenih omrežjih:

https://pinard.si/wp-content/uploads/2020/10/pinard-logotip-2.png

Obiščite nas na družbenih omrežjih:

Copyright by PINARD.SI. All rights reserved. Development by Studio387, Inc.