TEJA ŠKODIČ ZAKŠEK

Teja Škodič Zakšek sem prva doktorica babištva na Balkanu in direktorica Zavoda Indo Anai. Vodi me z dokazi podprta dobra praksa in iskrena skrb za dobrobit žensk in njihovih družin. Svoje življenje sem posvetila služenju ženskam. Znanje in prakso nabiram v tujini in doma, saj želim imeti na svojem področju najboljše možne rezultate.Sem babica ter dipl. inž. radiologije. Imam 20 let izkušenj v patronažni službi, porodnišnici in pri porodih izven porodnišnic, saj sem se v UK dobro spoznala z delovanjem porodnih centrov, babiških enot in samostojnih babic, ki porajajo v domačem okolju. Doma sem mamica treh hčerk in že tretja generacija babic v naši družini. Odkar sem spoznala, kako način poroda vpliva na stanje ženske še dolgo po njem, mi je zadovoljstvo žensk s svojo porodno izkušnjo visoko na seznamu prioritet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ksenija Malia Leban 4KSENIJA MALIA LEBAN

Sem konferenčna tolmačka in prevajalka ter soavtorica knjižne uspešnice z Manco Košir z naslovom Darovi minevanja. Ko sem prvič slišala za dule, sem globoko v sebi začutila, da sem poklicana služiti ženskam in jih pospremiti v izpolnjujočo izkušnjo. Zato opravljam delo spremljevalke v obporodnem obdobju in ob pomembnih življenjskih prehodih (dodatno sem usposobljena za obporodno spremljanje oseb, ki so doživele spolno zlorabo in nasilje, ter za spremljanje oseb, ki jih je zaznamovala obporodna travma). Sem tudi pooblaščena voditeljica rdečih in dekliških šotorov ter starševskih krogov. Rodila sem se v rodbino oseb, ki so vselej ostajale zveste sebi in so veliko svojega znanja in vedenja, vključno z zeliščarskim znanjem, poznavanjem starih obredov, običajev in svetih krajev ter vedenja o pomenu prehodov, prenesle tudi name. Želim si, da bi bila vsaka nosečnica in rojevajoča ženska spoštovana in slišana ter da bi se vsak otrok rodil v ta svet nežno in z vsem dolžnim spoštovanjem do njegovega bitja.

 

MANJA BABNIK LIPUŠČEK

Sem Manja Babnik Lipušček, mama treh otrok, v drugi nosečnosti sem se odločila za obporodno spremljevalko, Ksenijo Malio Leban, ki me je dobro pripravila na porod in poporodno obdobje, predvsem pa mi je dala podporo, ki sem jo potrebovala. Z mano je šla skozi dve nosečnosti, dva poroda in dve poporodni obdobji.

Življenje je naneslo, da sem, preko Ksenije spoznala Tejo Škodič Zakšek, obe sta moji mentorici.

Delo z otroki me je vedno veselilo, kar me je tudi pripeljalo na študij predšolske vzgoje, ki ga končujem. Po tretjem porodu sem začutila klic po tem, da bi delala z ženskami v poporodnem obdobju. Vem kako pomemben je čas po porodu in koliko podpore ženska potrebuje v tem čudovitem, a tudi sila napornem obdobju. Sama sem imela polno podporo v tem času in to želim dajati naprej, da bi ženske zares imele podporo, ki jim pripada in ki si jo zaslužijo.

 

 

SIMONE KINDERMANN

Moje ime je Simone Kindermann in sem mama petih otrok. Ko sem po ločitvi z otroci ostala sama in brez službe, sem intenzivno razmišljala, česa naj se v življenju lotim, kaj me zanima in ni povezano z mojo osnovno izobrazbo – ki je univ. dipl. politologinja mednarodnih odnosov -, ampak o tej stvari veliko vem in me globoko zanima. Hitro sem spoznala, da je to svet nosečnosti, porodništva in ženske v tem najbolj ranljivem obdobju svojega življenja. Sama sem ta obdobja večkrat preživela in sem dobro vedela, kaj ženske potrebujemo in doživljamo. Vedela sem, da sem na tem področju lahko koristna in zmorem pomagati. Težko namreč v življenju počnem stvari, ki mi ne predstavljajo smisla. Odločitev za porodno spremljevalko doulo se je rodila prav kmalu in tako sem svoje osebne izkušnje združila z znanjem in  pridobila ustrezne certifikate pri Childbirth International. Sem porodna in poporodna doula ter inštruktorica priprave na porod; sem tudi inštruktorica masaže dojenčkov po metodi IAIM (International Association of Infant Massage). Znanje in izkušnje, osebna zavzetost in varnost so zame pri tem delu zelo pomembne vrednote. Na tem gradim in želim vsem mojim varovankam to posredovati.