KDO JE DULA IN ALI JO POTREBUJEM

Začnimo pri tem kdo sploh je dula. Kljub temu, da je zadnjih nekaj let zelo popularno govoriti o dulah, še vedno mnogo ljudi ne ve kdo resnično je dula in kaj točno dela. Nekateri mislijo, da je to le še ena nova modna muha.

Beseda dula izhaja iz besede doula (ženska oblika), ki se je uporabljala v Mikenski Grčiji – ima grški koren, a je neznanega izvora, ni grška, in se je uporabljala za sužnje, ki so bili potomci sužnjev, ali sedanja grška beseda douleia, ki pomeni suženjstvo. V širšem pomenu pomeni žensko, ki služi. Kot sodobna neolingvstična skovanka se uporablja za večinoma ženske (obstajajo tudi moške dule), ki se izobrazijo za podporo in nudenje uslug ženskam oziroma družinam v pričakovanju, v kontekstu biti mama (novi, sveži) mamici.

Najpogosteje slišimo za obporodne dule. Te spremljajo žensko v nosečnosti in med porodom ter krajši čas po porodu in nudijo podporo (informativno, praktično, fizično, čustveno, svoje znanje, opolnomočijo). Poznamo tudi poporodne dule, ki pomagajo po porodu, in dule, ki sploh niso povezane z nosečnostjo in porodom, ampak nudijo pomoč in podporo pri drugih življenjskih prelomnicah, npr. ob smrti.

Obporodna dula je ponavadi ženska, ki je zaključila posebno usposabljanje, ima zato tudi ustrezna dokazila, in ve, kako lahko pomaga skozi nosečnost, porod, v poporodnem obdobju in pri dojenju. Drži za roko mamico, očka, sorojence ali stare starše, kdorkoli pač to potrebuje, nudi čustveno podporo, pomaga najti najudobnejše in najprimernejše položaje, sprošča. Dula nudi podporo pred in po rojstvu.

Sem babica, ki osebno rada vidi, da je pri porodu prisotna tudi dula. Prinese veliko prednosti. Raziskave ugotavljajo, da ima dula na porod zelo pozitiven vpliv. Če ima ženska ob porodu dulo, ima po različnih raziskavah kar:

 • 31% manj možnosti za uporabo umetnih popadkov,
 • 28% manj možnosti za carski rez,
 • 12% več možnosti za spontan porod,
 • 9% manj uporabe protibolečinskih sredstev,
 • 17% nižjo stopnjo prezgodnjega poroda,
 • 92% manj možnosti za izvedbo epiziotomije,
 • 79,5% manjšo verjetnost za nizko porodno težo,
 • 52% manj drugih porodniških posegov,
 • 14% manj možnosti, da bi bil novorojenček sprejet na intenzivno nego,
 • 34% manj možnosti, da ne bi bila zadovoljna s svojo porodno izkušnjo,
 • 16% večjo verjetnost za uspešno dojenje,
 • 98% menijo, da so se dobro spopadale s porodom.

Ampak sem pa trdno prepričana, da bi vsaka dula morala imeti kvalitetno, v določenih vidikih detajlno izobrazbo, ki jo lahko dokazuje ter za katero mora opraviti določeno prakso, preden jo lahko osvoji, se redno dodatno izobraževati oziroma vsaj obnavljati svoja znanja, izkušnje, dopolnilna znanja s katerimi Vam lahko pomaga v nosečnosti, med procesom rojevanja ali v prvih urah in tednih po porodu. Dule so izjemnega pomena, včasih kar nepogrešljive in pomembne članice porodnega tima. Ampak lahko dula dobronamerno naredi več škode kot koristi, v kolikor ne ve kaj dela.

Spremstvo izkušene dule, ali babice v tej vlogi, pri porodu se močno razlikuje od spremstva partnerja. Partnerjeve vloge ne more nadomestiti nihče. Vaš partner je pomemben del Vaše družine, pomemben je za Vas, za otroka, ki se rojeva, kot tudi za sorojence, v kolikor že imata otroke. Partnerji so pod velikim pritiskom in se med porodom pogosto počutijo preobremenjene, saj je pogosto vsa podpora na njihovih ramenih. Če imate dulo, s tem razbremenite partnerja, da je lahko bolj prisoten v samem procesu poroda z Vami in se posveti tudi vsemu, kar se dogaja njemu, s tem mu omogočite več prostora, osredotočil se bo na Vas, Vaše potrebe, hkrati bo dula podprla tudi njega in če bo moral izstopiti, bo vedel, da je dula še vedno tam za Vas. Spremljevalka ostane z žensko celoten čas poroda, se prilagaja njenim željam, ji pomaga ubesediti misli, obvladovati bolečino in ohraniti motivacijo. Hkrati pa imamo ženske, ki smo šolane za spremljanje pri porodu, tudi znanja, ki jih od partnerja ne moremo pričakovati, zato lahko pomagamo na drugačen način. Partner intimno in globoko pozna Vas, dula pa zelo podrobno pozna porodni proces. Zato sta skupaj idealna podpora.

Med porodom so lahko prisotne ženske iz vašega življenja – prijateljica, sestra, mati, tašča, soseda ali druge Vam pomembne ženske. Le zakaj bi potrebovali še več podpore? Ker to niso dule. Pomislite, kako ti ljudje delujejo pod pritiskom in koliko vedo o porodu. Če bodo napeti, je morda bolje, da jih povabite na obisk po rojstvu otroka. Le zakaj si ne bi želeli ob sebi izkušene, empatične profesionalke, ki je prisostovala in pomagala na več porodih kakor Vaši sorodniki skupaj?

Dula je tam da posluša in izpolnjuje želje in potrebe najprej mamice in vseh ostalih, nudi svoje storitve, usluge, znanja in izkušnje, a povsem nevsiljivo, v vsej svoji skromnosti in ponižnosti. Dula je ob ženski, otroku, družini. Tam je, da opolnomoči mamico in družino, neopazno neguje in ponuja pomoč, ustvarja prostor in primerne razmere, okolje, zanje, da zmorejo in znajo roditi, dojiti, osebnostno rasti, vzgajati, skrbeti drug za drugega.

https://pinard.si/wp-content/uploads/2020/10/pinard-logotip-2.png

Obiščite nas na družbenih omrežjih:

https://pinard.si/wp-content/uploads/2020/10/pinard-logotip-2.png

Obiščite nas na družbenih omrežjih:

Copyright by PINARD.SI. All rights reserved. Development by Studio387, Inc.