Dieta za neplodnost

Dieta v boju z neplodnostjo

Z možem sva se tri leta intenzivno borila proti neplodnosti. Kako težki časi so to bili ve samo tisti, ki je to dal skozi… mogoče o tem napišem kaj več kdaj drugič, tokrat omenim samo bistvene stvari in kako sva jo premagala.

Preden sem odšla k specialistu za neplodnost, mi je moja sedaj že bivša ginekologinja predpisala preveliko dozo klomifena, ki mi je dodobra skuril maternično sluznico.

Moja diagnoza je bila zmanjšana ovarijska rezerva, kar je bilo potrjeno z laboratorijskimi testi. Moj AMH je bil 0,14 mg/ml , FSH kar ok 4.9 se mi zdi. Ko sem sodelovala v forumu za neplodnost, nisem srečala nikoli nobene z tako majhno vrednostjo AMH (tabela1). Moj mož naj bi bil zdrav, kasneje sva ugotovila, da tudi to ni bilo čisto res. Spermiogram je bil super, predvidevava pa da je imel kar precej spermijev z okvaro DNK.

Ko so naju na podlagi testov nemudoma poslali na IVF, kjer naj bi, po mnenju strokovnjakinje za neplodnost, kljub asistirani reprodukciji imela manj kot 7% možnosti za zanositev, sva bila zelo vesela in se veselila skorajšnje nosečnosti. Prvi IVF ni uspel, dobili smo dva jajčeca, ki sta sicer se oplodila a se nista ugnezdila, drugi IVF je propadel že pred punkcijo foliklov, ker so popokali dan prej. Tretji IVF je na najino srečo uspel, a sva nekako vedela, da nekaj ne bo ok, ker se nivoji βHCG niso dvigali dovolj in kmalu se je zadeva končala z spontanim splavom. Takoj naslednji mesec sem prvič spontano zanosila in kmalu začela krvavet, sredi snemanja CDja z zborom, me je mož odpeljal v bolnico, kjer so se najine sanje še enkrat grdo končale.

Ne bom dosti izgubljala besed ampak v vsem tem procesu zdravljenja sem bila zelo razočarana nad slovenskimi zdravniki za neplodnost… nikakor nikoli niso gledali celotne slike…. Če si jim kaj predlagal so reagirali užaljeno, češ kaj jim solimo pamet… odpravila sva se na Češko po darovano celico – moško in žensko, ker dokler pridelaš kakšno v Slo ne glede na to kako slaba je do nje nisi upravičen… tudi ta IVF žal ni uspel, o tem tudi kdaj drugič…

Zadeve sva vzela v svoje roke… prebrala sem knjigo ali dve o neplodnosti in odšla na tuje, predvsem ameriške forume, kjer je pristop k zdravljenju neplodnosti v ZDA precej drugačen…

Začela sva jesti suplemente, »fertility smoothije« in pazit na to kaj jeva in kaj pijeva… Dodala sem še DHEA, ki je suplement za ženske z zmanjšano ovarijsko rezervo. Ta prehrana naj bi imela učinek po treh do šestih mesecih… po drugem mesecu prehranske in spremenjenega življenjskega sloga sva ugotovila, da sva noseča, vrednosti βHCG so bile tako visoke, da je bilo jasno, da je vgnezditev dobra…

Torej kaj sva počela:

FERTILITY SMOOTHIE

Primer recepta:

1 grenivka

1 jabolko

1 velika žlica CHIA semen

1 šop pehtrana

1 dcl vode

 

 

 

Druge recepte najdete tukaj: http://natural-fertility-info.com/the-10-day-fertility-smoothie-challenge.html Ali na kaki drugi spletni strani. Dvakrat na dan sva spila oba te zmešančke… pomagali naj bi predvsem pri DNK sperme in boljši kvaliteti celic.

SUPLEMENTI

Teh je bilo, kar nekaj vsak dan sem sebi in možu pripravila dozirnik suplementov, ki sva jih redno uživala. Verjamem, da bi vse to dobila lahko z prehrano ampak, nekako nisem imela moči takšnega planiranja.

Vsak dan sva uživala tole:

 • 2tbl Q10 50 mg
 • 1 tbl elevita
 • 1tbl D400
 • matični mleček zjutraj 1 čajno žličko pod jezik
 • pšenična trava, naptek zjutraj
 • Om3, 3x 1000
 • Vitamin c 500 mg
 • B karoten, 1 tbl
 • Zink, jaz 1 tbl, mož 3t bl
 • Selen
 • Samo ja 3x dnevno 25 mg mikronizirane DHEA

 

pillholders

PREHRANA

Kot so bili moji suplementi skupaj dani s pomočjo raziskav, sem tudi naročila knjigo Fertility diet, ki je bila rezultat obsežne raziskave opravljene v Harvardski šoli z javno zdravje na 18000 preiskovankah. Ta raziskava trdi, da se je potrebno držati 10 bistvenih principov, pri hranjenju za plodnost:

 1. Izogibati se je potrebno predelanih maščob
 2. Vključiti v prehrano nasičena rastlinska olja (olivno, bučno…)
 3. Povečat vnos rastlinskega proteina (nikakor ne soje!!!), minimizirat živalski protein (ne pa ukinit!)
 4. Uporabljati počasi razgrajujoče se ogljikove hidrate z vlakninami
 5. Pitje enega kozarca polnovrednega mleka na dan (takega nepredelanega), popolnoma se izogibati posnetih delno posnetih mlečnih izdelkov, tistih, ki so dietni…itd…
 6. Povečati vnos folne kisline na vsaj 400 mcg na dan (jaz sem na 1000 mcg na dan)
 7. Povečati vnos rastlinskega železa
 8. Popolnoma prenehati piti sladke gazirane pijače
 9. Zmanjšanje telesne teže za vsaj 10 %
 10. Zmerna telesna aktivnost (za tiste, ki je niste imeli nič)

To je to upam, da bo zapis pomagal komu, ki svet zdravljenja neplodnosti še odkriva…

https://pinard.si/wp-content/uploads/2020/10/pinard-logotip-2.png

Obiščite nas na družbenih omrežjih:

https://pinard.si/wp-content/uploads/2020/10/pinard-logotip-2.png

Obiščite nas na družbenih omrežjih:

Copyright by PINARD.SI. All rights reserved. Development by Studio387, Inc.