Barve materinega mleka

Materino mleko je lahko različno obarvano . Največkrat je v rumenih in belih odtenkih tekom dojenja pa ne bodite presenečene, če boste odkrile tudi druge barve.

Rumeno mleko

colo

Najbolj rumen je kolostrum. Tisto prvo, najbolj hranilno mleko. Ga je zelo malo, je pa izredno bogato z beljakovinami in s protitelesci. Zato ga nekateri imenujejo tudi “prvo otrokovo cepivo”, saj je otrok, dokler je dojen, zaščiten pred mnogimi okužbami. Za približno polovico novorojenčkove odpornosti ima zasluge ravno mlezivo. Mlezivo ima še odvajalni učinek in pomaga k lažjemu izločanju prvega otrokovega blata. S tem se zmanjša tudi možnost zlatenice. Zaradi odvajalnega učinka kolostruma se poveča novorojenčkov apetit, pogostejše sesanje pa potem spodbuja nastanek “pravega” materinega mleka.

Prozorno belo mleko in belo mleko

Human_Breastmilk_-_Foremilk_and_Hindmilk

To je prednje mleko (v ENG boste zasledile izraz Foremilk). Včasih tako mleko potegne lahko malo na modro barvo (glej sliko). Takšno mleko vsebuje minerale, sladkor in beljakovine. Velikokrat sem slišala, da so si mame malo izčrpale in potem ocenile, da njihovo mleko ni dovolj dobro saj je povsem vodeno… takšno mišljenje je povsem zgrešeno, saj bi po nekaj 10 ml takšnega mleka zagotovo začelo teči tudi tisto bolj belo in gosto, ki se imenuje zadnje mleko (ENG Hindmilk). Tako mleko seveda vsebuje več maščob.

Zeleno mleko

zeleno melko

Naj bo videti še tako šokantno včasih se barva mleka spreminja samo glede na to kaj mama je. Tako je tudi pri zelenemu mleku, ki nastane takrat, ko mama uživa hrano, ki vsebuje zelena barvila (npr špinača).

Roza, Rdeče, Oranžno in Rjavo mleko

brwon breastmilk pink milk brown milk

Lahko nastane, ko mama je hrano z rdečimi barvili (npr rdeča pesa, hokaido buča).

Rdeči in rjavi odtenki pa lahko nastanejo tudi zaradi krvi, ki prehaja v mlečne vode. Američani temu rečejo “sindrom zarjavelih pip”. Načeloma ni razloga za skrb.

Črno Mleko

Črno mleko je bilo povezano z uživanjem antibiotica minocyclina, ki je registriran na Hrvaškem, če se ne motim in se uporablja med drugim tud za zdravljenje aken… Vsekakor morate pred zaužitje kateregakoli zdravila povedati, da dojite.

Povzeto iz spletnih strani:

http://breastfeeding.about.com/od/whatsinbreastmilk/a/The-Colors-Of-Breast-Milk.htmž

http://www.dojenje.net/vprasanja/20-katere-so-prednosti-dojenja.html

in iz:

Baird K (1998), Unusual Appearances of Breastmilk. Regional File B5 Nursing Mother’s Association of Australia

Lawrence R, Lawrence R 2010, Breastfeeding A Guide for the Medical Profession (7th ed). Saunders publishing Philadelphia

https://pinard.si/wp-content/uploads/2020/10/pinard-logotip-2.png

Obiščite nas na družbenih omrežjih:

https://pinard.si/wp-content/uploads/2020/10/pinard-logotip-2.png

Obiščite nas na družbenih omrežjih:

Copyright by PINARD.SI. All rights reserved. Development by Studio387, Inc.